Haber


Basın Açıklaması


Basın Açıklaması

Son günlerde bazı basın yayın organlarında Türkiye Atletizm Federasyonu’nun Uluslararası Atletizm Federasyonları Birliği (IAAF) tarafından Uluslararası Spor Tahkim Mahkemesi (CAS) nezdinde dava edildiğinin öne sürüldüğünü üzülerek okumuş bulunuyoruz. Üzüntümüz, basınımızın saygın kalemlerinin, basitçe CAS’ın resmi internet sitesini ziyaret ederek ya da Federasyonumuzun yetkililerinden bilgi alarak yanlış olduğunu belirleyebilecekleri bilgilere ve bu tür yanıltıcı bilgileri kendilerine ileten kişilere itibar etmelerinden kaynaklanmaktadır.

Bugün itibariyle Türk atletizmi hakkında CAS’a taşınmış hiçbir konu bulunmamaktadır. Herhangi bir konunun Türkiye Atletizm Federasyonu tarafından CAS’a dava edilmesi ya da üçüncü şahıs veya kurumlarca Türkiye Atletizm Federasyonu’na karşı CAS nezdinde dava açılması halinde, Federasyonumuz konuyu spor kamuoyu ile derhal paylaşmaktan kaçınmayacaktır. CAS’ın gündemindeki davalar www.tas-cas.org internet adresinden de izlenebilmektedir.

Diğer yandan, yine basınımızda hatalı olarak “takip edildikleri” şeklinde yorumlanan, gerçekte uluslararası başarıları doğrultusunda “yarışma dışı kontrol” programına dahil edilen atletlerimizin sayısının bugün itibarıyla 16 (onaltı) olduğunu bildiririz. Tüm spor dallarında var olan ve sporcuların ana şampiyonalarda elde ettikleri bireysel başarılara göre değerlendirildiği bu uygulamanın temeli, sporcuların herhangi bir zamanda kendi beyan ettikleri adreslerde ve kendi tanımladıkları saatlerde doping kontrolüne girmelerine dayanmaktadır. Bu konudaki tek arzumuz, IAAF tarafından daha çok atletimizin “yarışma dışı kontrol” programına alınması olabilir çünkü bu sadece daha çok sayıda atletimizin uluslararası başarılara ulaşması sonucunda mümkün olacaktır. Söz konusu programda bugün itibariyle Rusya’dan 85, Kenya’dan 75, Etiyopya’dan 46, ABD’den 45 atlet yer almaktadır. Avrupa Şampiyonası’nda madalya sıralamasında beşinci sırayı elde etmiş olan Türkiye’den 16 atletin “yarışma dışı kontrol” programında bulunması şaşırtıcı değildir. Avrupa Şampiyonası madalya sıralamasında hemen üstümüzde yer alan Ukrayna’nın 19 atleti programa kayıtlıdır. Yarışma dışı kontrol programındaki atletlerin güncel listesi bu açıklamanın ekinde sunulmakta olup, IAAF’ın resmi internet sitesinde http://www.iaaf.org/about-iaaf/documents/anti-doping#registered-testing-pool adresindeki sayfada izlenebilir.

Ne yazık ki, başarıların kıskanılması ve yükselen değerlerin törpülenmeye çalışılması alışılagelmiş bir durumdur. Buna karşın, atletizmimizin bu yıl Avrupa ve Olimpiyat şampiyonluklarıyla taçlanan çıkışının bazı kişileri rahatsız etmiş olması, sporseverlik ve milli değerler açısından endişe vericidir. Sporumuzu yalan bilgilerle “doping” ve “CAS” üzerinden vurmaya çalışanların, artarak devam edecek başarılarımız karşısında güçleri tükenecektir.

Yarışma Dışı Kontrol Programında Yer Alan Atletlerin Listesi İçin Tıklayınız

Yayın Tarihi : 31.10.2012 13:42:52
Sponsorlarımız
Bağlı Olduğumuz Kuruluşlar


Türkiyedeki en popüler spor dallarından biri olan atletizmde 2023 itibariyle yaklaşık 7 bin 400 kulüp, 341 bin lisanslı sporcu bulunmaktadır. TAF takviminde dokuz ayrı lig yarışması ve onlarca yurt dışı teması olmak üzere her yıl 200 den fazla faaliyet gerçekleştirilmektedir.



Arşiv




Bağlantılar
Tüm yayın hakları Türkiye Atletizm Federasyonu'na aittir.