Haber


14. Balkan Yürüyüş Şampiyonası Ayvalık’ta


14. Balkan Yürüyüş Şampiyonası Ayvalık’ta

Balkan-Yürüyüş-Şampiyonası-manşet

Balkanlarda sezonun en önemli yol yarışı Balkan Yürüyüş Şampiyonası, Balkan Atletizm Federasyonları Birliği’ne (ABAF) üye ülkelerin katılımıyla 20 Nisan Cumartesi günü yapılacak.

Mart ayında Türkiye Yürüyüş Şampiyonası’nın yapıldığı Balıkesir’in Ayvalık ilçesi, bu yıl 14’üncüsü düzenlenecek Balkan Yürüyüş Şampiyonası’na ev sahipliği yapıyor. Türkiye’nin yanı sıra Bulgaristan, Yunanistan, Romanya ve Sırbistan’ın katılımıyla düzenlenecek şampiyonada 38’i erkek, 31’i de kadın olmak üzere 69 sporcu mücadele edecek.

Her yıl Nisan ayında yapılan şampiyonada kadın ve erklerde Büyükler, Gençler ve Yıldızlar kategorilerinde yarışmalar düzenlenecek olup, ülkeler her kategoride iki sporcuyla yer alabilecek.

Cumhuriyet Meydanı’ndaki Atatürk Heykeli önünden saat 08:30’daki 20 kilometrelik büyük erkekler ve kadınlar yarışı ile başlayacak şampiyona, 10:15’te yıldız kızlar yarışı ile başlangıç noktasında sona erecek.

Yarışma Programı:
08:30 Büyük Kadınlar – Büyük Erkekler (20 km.)
08:40 Genç Kadınlar – Genç Erkekler – Yıldız Erkekler (10 km.)
10:15 Yıldız Kızlar (5 km.)
11:10 Madalya Töreni

Türkiye’nin Kadrosunda 28 Sporcu Yer Alıyor

5 ülkeden kadın, erkek 69 sporcunun katılım göstereceği şampiyonaya Türkiye, 16’sı tasnif dışı yarışacak 28 kişilik kadro ile katılıyor. Romanya’nın ikisi tasnif dışı 14, Bulgaristan’ın da üçü tasnif dışı 12 sporcu ile katılacağı yarışmalarda Sırbistan 10, Yunanistan da 5 sporcu ile yer alacak.

Ülkemizi temsil edecek yürüyüşçülerden büyükler kadınlarda yarışacak Narin Sağlam, daha önce gençlerde iki kez Balkan şampiyonu, bir kez de ikinci oldu. Gençlerde yarışacak Gamze Özgür de yıldızlar ve gençlerde iki kez Balkan şampiyonu olurken, bir de ikinci olma başarısı gösterdi.
Yıldızlarda yarışacak Derya Karakurt da şampiyonada 2012 Yıldızlar Balkan Şampiyonu unvanı ile mücadele edecek.

Büyükler kadınlarda ülkemizi temsil edecek gelecek vadeden yürüyüşçülerimizden Gülşen Kılıç da Türkiye Şampiyonu olduğu parkurda Balkan şampiyonluğunu kovalayacak. 

Gençlerde rekor kırarak Türkiye Şampiyonu olan ve bu unvanı ile yarışacak Şahin Şenoduncu’nun karnesinde yıldızlar ve gençlerde iki Balkan ikinciliği bulunuyor.

Yıldızlarda bir Balkan şampiyonu, bir de ikinci olma başarısı gösteren Muratcan Karapınar yıldızlar, 2011 Balkan ikincisi olan Özgür Ozan Pamuk ile 2009 Balkan ikincisi Kemal Gelecek de büyüklerde yarışacak.

Balkanlar’da Yürüyüş Şampiyonası 14 Yıl Önce Başladı

85 yıllık geçmişi bulunan Balkan Atletizm Şampiyonaları’nda pist yarışları programında yer alan yürüyüş, 2000 yılından itibaren ayrı bir şampiyona olarak düzenlenmeye başladı. 2000 yılının Mayıs ayında yapılan ilk şampiyonanın ev sahibi Vlasotince kenti, o yıllarda Yugoslavya sınırları içerisinde bulunuyordu.

Yunanistan’ın 2001’de Astros, 2005’te de Preveza şehrinde düzenlediği şampiyona, 2002’de son kez Yugoslavya sınırları içerisinde yer alan Vlasotince yapıldı. 2003 yılında Bulgaristan’ın Rusçuk, 2004 yılında Romanya’nın Reşita kenti ev sahipliği yaparken, 2006 yılında Türkiye’ye gelen şampiyona İstanbul’da düzenlendi. 2007-2012 yılları arasında Romanya’da yapılan Balkan Yürüyüş Şampiyonası, 27 Mart 2013’te yapılan Türkiye Yürüyüş Şampiyonası’nı başarılı bir şekilde gerçekleştiren Ayvalık’ta yapılacak. 

Şampiyona tarihinde Türkiye, bu güne kadar 38 madalya kazandı. 10 altın madalyanın 6’sı kadınlardan gelirken, 4 madalya da erkekler kategorisinde kazanıldı.

Yayın Tarihi : 16.04.2013 11:33:20
Sponsorlarımız
Bağlı Olduğumuz Kuruluşlar


Türkiyedeki en popüler spor dallarından biri olan atletizmde 2023 itibariyle yaklaşık 7 bin 400 kulüp, 341 bin lisanslı sporcu bulunmaktadır. TAF takviminde dokuz ayrı lig yarışması ve onlarca yurt dışı teması olmak üzere her yıl 200 den fazla faaliyet gerçekleştirilmektedir.



Arşiv




Bağlantılar
Tüm yayın hakları Türkiye Atletizm Federasyonu'na aittir.