Haber


Mersin’de Madalya Rekoru Kırdık


Mersin’de Madalya Rekoru Kırdık

Madalya-Rekoru

17. Akdeniz Oyunları atletizm müsabakalarını 5 altın, 7 gümüş ve 7 bronz madalya ile tamamlayan milli takımımız, Oyunlar tarihindeki en çok madalyasını Mersin’de kazandı.

26-29 Haziran günlerinde Nevin Yanıt Atletizm Kompleksi’nin ev sahipliği yaptığı atletizm yarışmalarında sporcularımız uzun süre unutulmayacak performanslara imza attı. Dört gün süren ve Mersinli sporseverlerin yoğun ilgi gösterdiği müsabakalarda sporcularımız 5 altın, 7 gümüş, 7 bronz madalya kazanarak Akdeniz Oyunları madalya rekorunu kırdı.

Milli takımımız daha önce 1951’de Mısır’ın İskenderiye kentinde düzenlenen ilk Oyunlar’da 12 madalya kazanmıştı. Bu rekoru kıran milli takımımız, aynı zamanda 17. Akdeniz Oyunları’nda güreş ile birlikte ülkemize en çok madalya kazandıran branş oldu.

İtalya’nın 27 ile en çok madalyayı kazandığı atletizm yarışmalarında 19 madalya kazanan milli takımız madalya tablosunda ikinci sırayı alırken, bugüne kadar atletizmde ülkemize kazandırılan madalya sayısını da 67’den 86’ya çıkardı.

Altın Rekoru Egale Edildi

2001’de Tunus’ta yapılan Oyunlar’dan 5 altın madalya ile ayrılan millilerimiz, Mersin’de bu rekoru egale etti.

Akdeniz Oyunları atletizm müsabakalarında ilk altın madalyamızı cirit atmada Dünya beşincisi, Dünya Üniversiteler Oyunları altın madalyalı atleti Fatih Avan kazandırdı. Milli atlet muhteşem performansa imza atarken, Akdeniz Oyunları şampiyonu unvanını da kordu ve üst üste ikinci kez kürsünün ilk sırasına çıktı.

Avrupa ikincisi unvanı ile Mersin’e gelen Tarık Langat Akdağ 3000 metre engellide zirveye çıkarken, Türk atletizminin yükselen değerlerinden Burcu Ayhan da hafızalara kazınacak bir mücadelenin ardından gümüş madalya kazananının olmadığı yarışta altın madalyayı Hırvat rakibi ile paylaştı.

2009’da İtalya’nın Pescara kentinde düzenlenen Oyunlar’da gümüş madalya kazanan Mersinli Burcu Ayhan, kendi seyircisi önünde 1.92 metre ile bu sezonki en iyi atlayışını gerçekleştirdi.

34 Yıllık Rekoru Kırdı

Oyunların unutulmayacak isimlerinden biri de orta mesafe koşucusu İlham Tanui Özbilen’di. Mersin’de duble yapan milli atlet, 1500 ve 800 metrede çok rahat bir şekilde altın madalya kazanırken, Dünya ve Avrupa salon ikinciliğinin yanına iki Akdeniz Oyunları şampiyonluğu ekledi.

İlham ayrıca, 800 metrede 34 yıldır kırılamayan Oyunlar rekorunu da tarihe gömdü. 1:44.00 kişisel en iyi derecesini koşan ve kendisine ait Türkiye rekorunu geliştiren milli atlet, Avrupa’da da yılın en iyi ikinci derecesini yaptı.

7 Gümüş Madalya

Madalya rekoru kırdığımız Mersin’de sporcularımız yedi kez kürsünün ikinci sırasını aldı. Ramil Guliyev ve 4x400 bayrak takımları performansları ile dikkat çekti.

Türk milli takım forması ile uluslararası bir organizasyonda ilk kez yarışan Ramil Guliyev, 100 ve 200 metrede gümüş madalya kazanırken, sakatlığının ardından çıktığı ilk uluslararası yarışmada unutulmaz final performanslarına imza attı. Milli atlet aynı zamanda bu branşlarda Türkiye rekorlarının da yeni sahibi oldu.

4x400 metre bayrak takımlarımız da Mersin’de kürsüde yer aldı. Saliha Özyurt, Birsen Engin, Sema Apak ve Derya Yıldırım’dan oluşan takımımız üçüncü tamamladığı yarışta kulvar ihlali yapan Fas’ın diskalifiye olmasıyla gümüş madalya kazandı.

Bu sezonki en iyi derecesini koşan Mehmet Güzel, Halit Kılıç, Buğrahan Kocabeyoğlu ve Yavuz Can’dan oluşan erkek takımımız da 3:05.00 olan Dünya Şampiyonası barajının saniyenin yüzde 22’si uzağında kalırken, 1951 ve 2005’ten sonra Oyunlar tarihindeki üçüncü bronz madalyasını kazandı.

Atletizm müsabakalarının ilk madalyasını kazanan Ercüment Olgundeniz, 2009’un ardından 2013'te de performansını tekrarladı. Akdeniz Oyunları tarihindeki üçüncü madalyasını kazanan milli atlet, 2005’te de bronz madalya kazanmıştı.

Avrupa 10000 metre rekortmeni Elvan Abeylegesse, 2001’de kazandığı bronz madalyasını Mersin’de gümüşe çevirirken, Avrupa ikincisi unvanı ile yarışan Tarık Langat Akdağ da 3000 metre engellide ikinci olarak ilk Akdeniz Oyunları madalyasını kazandı.

7 Bronz Madalya

200 metrede bronz madalya kazanan Dünya Gençler ikincisi Nimet Karakuş, kendisine ait 23 yaş altı Türkiye rekorunu geliştirirken, 3000 metre engellide bronz madalyanın sahibi olan Avrupa şampiyonu ve Türkiye rekortmeni Gülcan Mıngır da ilk Akdeniz Oyunları madalyasını kazandı.

4x100 metre bayrak takımımız da bronz madalya kazandığı Pescara’daki performansını tekrarladı. Mersin’de bayrağı taşıyan İsmail Aslan, Ferhat Altunkalem, İzzet Safer ve Umutcan Emektaş bronz madalya ile pistten ayrıldı.

İki gün süren heptatlon mücadelesinden bronz madalya ile ayrılan Serpil Koçak, 2001’de Tunus’ta altın madalya alan Anzhela Atroschenko’nun ardından bu branşta ikinci madalyamızı kazandırdı.

Yol koşusunda ise Mersin’deki tek madalyamız Ümmü Kiraz’dan geldi. Yarı maratonu üçüncü sırada tamamlayarak bronz madalya alan Ümmü Kiraz, bu branşta Oyunlar tarihindeki ilk madalyamızı kazandı.

Tuğba Koyuncu’dan İki Bronz

17. Akdeniz Oyunları’nda başarılı performanslardan birine de Tuğba Koyuncu imza attı. Mersin’den iki madalya ile ayrılan 23 yaş altı Avrupa şampiyonu milli atlet, 1500 ve 800 metrede bronz madalya kazandı.

Madalya Sıralaması için Tıklayın

Branşlara Göre Madalya Dağılımı için Tıklayın

[flagallery gid=28 name=Gallery]

Yayın Tarihi : 30.06.2013 19:39:45
Sponsorlarımız
Bağlı Olduğumuz Kuruluşlar


Türkiyedeki en popüler spor dallarından biri olan atletizmde 2023 itibariyle yaklaşık 7 bin 400 kulüp, 341 bin lisanslı sporcu bulunmaktadır. TAF takviminde dokuz ayrı lig yarışması ve onlarca yurt dışı teması olmak üzere her yıl 200 den fazla faaliyet gerçekleştirilmektedir.



Arşiv




Bağlantılar
Tüm yayın hakları Türkiye Atletizm Federasyonu'na aittir.