Haber


PİSTLERİN ''AKADEMİK'' ATLETİ PINAR SAKA...


PİSTLERİN ''AKADEMİK'' ATLETİ PINAR SAKA...

PİSTLERİN ''AKADEMİK'' ATLETİ PINAR SAKA...

Bayanlar 400 metrede Türkiye rekorunun sahibi milli atlet Pınar Saka, ABD'deki uluslararası işletme eğitiminin ardından yüksek lisans yapıyor. Saka, Boğaziçi Üniversitesi'ndeki işletme yüksek lisansına (MBA) değişim programıyla ABD'deki Duke Üniversitesi'nde devam edecek.

Atletizme 9 yaşında başlayan ve geçen ay bayanlar 400 metreyi 52.99
saniyede koşarak, bu dalı 53 saniyenin altına indiren ilk Türk bayan sporcu olan Saka, diğer sporcular arasında eğitimiyle de dikkati çekiyor. Liseden sonra sporcu bursuyla ABD'deki Nebraska Üniversitesi'nde uluslararası işletme ve yöneticilik eğitimi alan milli atlet, sporla birlikte yürüttüğü eğitim hayatını anlattı. Lisede okurken, ''Ben dünya rekoru kıracağım, hiçbir yere gitmeyeyim, antrenörümün dizinin dibinde oturayım'' tarzında düşüncelerinin olduğunu, ancak bir buçuk yıl süren sakatlığı döneminde, yanında antrenöründen başka hiç kimsenin kalmadığını gören Saka, ''Dedim ki, (Nankör sporla olacak bir şey değil bu. Riski sadece bir yöne aktarmamak lazım, ikiye bölelim, iyi de bir eğitim alayım)'' ifadelerini kullandı.

Antrenmanlarını, antrenörü Öznur Dursun'un programıyla ABD'deki hocalarla sürdürdüğünü ifade eden Pınar Saka, ''Ders müfredatım Türkiye'dekilerden daha yoğundu, devam zorunluluğu vardı. Fakat sporla birlikte o kadar organize bir okuldu ki disiplinden çıkmak mümkün değildi. Derslere çok yönelince, başarı gelmez derler. Oysa ben ilk rekorumu, ABD'de okurken kırdım'' diye konuştu.

NEBRASKA'DAN BOĞAZİÇİ'NE, YÜKSEK LİSANSA...

Okulu bittikten sonra Boğaziçi Üniversitesi'nde yüksek lisans yapmaya başladığını anlatan Saka, ikinci dönem de değişim programıyla Duke Üniversitesi'ne kabul edildiğini, eğitiminin geri kalan bölümüne burada devam edeceğini bildirdi. Kuzey Carolina'daki Duke Üniversitesi'ni, iyi eğitiminin yanı sıra ABD'deki antrenman imkanının ve atletizm salonlarının çokluğu nedeniyle seçtiğini belirten rekortmen atlet, okul bittikten sonra doktora yapmayı düşünmediğini, iş hayatına atılmak istediğini dile getirdi.

''SPORSUZ BİR HAYAT NASIL OLUR BİLMİYORUM''

Pınar Saka, sporun yaşamındaki önemine işaret ederek, ''Sporsuz nasıl
yaşanır bilmiyorum. Hayatım boyunca iki şeyi aynı anda yürütmeye alıştım, üstelik sosyal hayatımdan da hiç kopmadım'' dedi.''Ben hayatım boyunca okul ve sporun bir arada yürümediğini görmedim. Aksine, daha disipline bir hayatım var'' ifadeleri kullanan Saka, sözlerini şöyle sürdürdü: ''Notlarım hiçbir zaman düşmedi, hiçbir zaman zayıfım gelmedi. Etrafımda spor yapmayıp da okulda zayıf getiren daha fazla insan gördüm. Bence daha fazla disipline ettiği için ikisini bir arada yürütmek daha iyi oluyor. Gün içinde sıkılacak vaktim olmuyor ve zamanım daha değerli. İkisinin kesinlikle birlikte gitmesi gerektiğini düşünüyorum.'' (aa)

Yayın Tarihi : 10.04.2011 09:04:23
Sponsorlarımız
Bağlı Olduğumuz Kuruluşlar


Türkiyedeki en popüler spor dallarından biri olan atletizmde 2023 itibariyle yaklaşık 7 bin 400 kulüp, 341 bin lisanslı sporcu bulunmaktadır. TAF takviminde dokuz ayrı lig yarışması ve onlarca yurt dışı teması olmak üzere her yıl 200 den fazla faaliyet gerçekleştirilmektedir.



Arşiv




Bağlantılar
Tüm yayın hakları Türkiye Atletizm Federasyonu'na aittir.