Haber


19 Ülkeden 100 Sporcu İstanbul’da Buluşuyor


19 Ülkeden 100 Sporcu İstanbul’da Buluşuyor

Cezmi-Or-Kupası-manşt

Ülkemizin en köklü pist yarışması Cezmi Or Kupası, bu yıl 19 ülkeden yaklaşık 100 sporcuyu İstanbul’da buluşturuyor. 68’inci yılını kutlayacak yarışmalar tarihinde ilk kez bir Trinidad ve Tobagolu sporcu mücadele edecek.

1946’dan bu yana aralıksız düzenlenen ülkemizin en köklü pist yarışması Cezmi Or Kupası, 8 Haziran Cumartesi günü 68’inci yılını kutlayacak. Her yıl Olimpiyat, Dünya ve Avrupa madalyalı birçok atleti ülkemizde bir araya getiren yarışmalarda 19 ülke bayrağı dalgalanacak. Yaklaşık 100 sporcu, 2020 Paralimpik ve Olimpiyat Oyunları’na aday İstanbul’umuzda Türk sporseverlerin karşısına çıkacak.

Enka Spor Kulübü Sadi Gülçelik Spor Sitesi’nin ev sahipliğinde yapılacak yarışmalar 16:30’da erkekler yüksek atlama branşı ile başlayacak. Kişisel en iyi derecesini bu yıl yapan Serhat Birinci’yi, bu sezon 2.20 metrenin üzerine çıkan dört rakibi bekliyor. Sekiz sporcunun yer alacağı yarışta bu yıl salonda 2.30’u geçen Bulgar Viktor Ninov öne çıkan isim olurken, Serhat’ı en çok zorlayacak isim olarak da dikkat çekiyor.

Açılış seremonisinin ardından iki seçme serisi koşulacak 100 metre yarışı ise önemli isimleri bir araya getiriyor. Dünyada 100 metreyi 10 saniyenin altında koşabilen atletler arasında yer alan Amerikalı Mickey Grimes ile 2012’de Avrupa’da yılın en iyi 11’inci derecesini yapan Rus Aleksandr Brednev, Türk sporseverlerin karşısına çıkacak. Geçtiğimiz hafta İzmir’de yapılan Türkiye Şampiyonası’nda birbirine yakın dereceler yapan İzzet Safer, İsmail Aslan, Aykut Ay ve Furkan Şen gibi rekortmen atletlerimiz, güçlü rakipleri arasında sıyrılmaya çalışacak.

Trinidad ve Tobago İlk Kez

68. Cezmi Or Kupası’nda ilk kez Trinidad ve Tobagolu sporcu mücadele edecek. Kupanın bu yılki en dikkat çekici yarışları arasında yer alan 400 metrede yarışacak Jarrin Solomon, 2012’de çıktığı 4x400 metre bayrak yarışlarında ülkesine Dünya Salon ve Olimpiyat üçüncülüğü kazandıran isimler arasında yer aldı. Avrupa Salon üçüncülüğü bulunan Polonyalı Rafal Omelko’nun da yer alacağı yarışta bu iki ismi kariyeri başarılarla dolu Antoine Gillet’in zorlaması bekleniyor. Özgeçmişinde Avrupa şampiyonluğu, Dünya salon üçüncülüğü ile Avrupa salon ikinciliği yer alan 25 yaşındaki Belçikalı atlet, bir kez Olimpiyat, iki kez de Dünya şampiyonası finallerinde yer alma başarısı gösterdi.

400 metrede büyükler Türkiye rekorunun sahibi Mehmet Güzel ile 47 saniyenin altına inebilen isimler arasında yer alan Yavuz Can da bu isimleri zorlaması bekleniyor.

Cirit atma branşı ise kariyerinde 80 metrenin üzerine çıkma başarısı gösteren Polonyalı Bartosz Osewski ile Rus Aleksey Tovarnov ve Viktor Goncharov’un mücadelesine sahne olacak. Dünya gençler şampiyonluğu bulunan Aleksey Tovarnov, bu sezon 82 metreyi geçme başarısı göstererek rakiplerinin bir adım önünde yer alıyor.

Kadınların Gözü 100 Metrede Olacak

Kadınlarda ise gözler 100 metre yarışında olacak. 100 metrede Olimpiyat barajını geçen ilk Türk kadın atlet olan Nimet Karakuş, geçtiğimiz hafta ilk kez piste çıkarak Türkiye şampiyonu olurken, Nevin Yanıt’a ait gençler rekorunun da kırarak formda olduğunu gösterdi. Atletimizin rakipleri arasında bu sezon 12 saniyenin altında koşan Ukraynalı Viktoriya Pyatachenko ve Nataliya Strohova ile Bulgar Gabriela Laleva bulunuyor.

400 metre kadın yarışı ise Türk sporcularımızın mücadelesine sahne olacak. Ukrayna ve Büyük Britanya’nın birer sporcu ile katılacağı branşta atletlerimizi en çok zorlayacak isim; Vanya Stambolova olacak. Bulgar atletin başarı karnesinde birer Dünya ile Avrupa ikinciliği ve üçüncülüğü bulunuyor.

Bu sezonun formda atletleri arasında yer alan Tuğba Koyuncu, Akdeniz Oyunları öncesi başarılarına bir yenisi daha eklemeyi amaçlıyor. Mayıs ayında Portekiz’de yapılan Avrupa Şampiyon Kulüpler Kupası ile geçtiğimiz hafta Türkiye Şampiyonası’nda 800 ve 1500 metrede duble yapan Tuğba, 1500 metrenin favorileri arasında yer alıyor. 2012 Londra Olimpiyatları’nda final koşan Bulgar Natalia Kareiva ile bu sezon en iyi dereceyi yapan sporcu olarak yer alacak Etiyopyalı Gete Dima da İstanbul’dan birincilikle ayrılmayı hedefliyor.

Uzun atlamada ise ödül mücadelesinin Balkan ülkeleri ile atletizmin ekol ülkelerinden Rusya arasında geçmesi bekleniyor. Sakatlıktan çıktıktan sonra ilk kez Türkiye şampiyonasında yarışan Emel Güngör ile Sevim Sinmez Serbest’in rakipleri arasında kişisel en iyi derecelerle İstanbul’a gelen Slovak Reneta Medgyesova ile Sloven Nina Kolaric gibi isimler yer alıyor.

67 Yılda Yaklaşık 12 Bin Atlet Yarıştı

24 yaşında iken yaşama veda eden rekortmen sprinterimiz Cezmi Or'un anısına 1946 yılından beri düzenlenen Cezmi Or Kupası’nda bugüne kadar yaklaşık 12 bin atlet yarıştı. 68 yıl önce Robert Koleji’nde bulunan atletizm pistinde düzenlenen Cezmi Or Kupası, her yıl Olimpiyat, Dünya ve Avrupa madalyalı birçok atleti ülkemize getiriyor.

68’inci yılını kutlayacak Cezmi Or Kupası, 2008 yılından bu yana İstanbul Enka Spor Kulübü Sadi Gülçelik Sitesi’nde düzenleniyor.

68. Cezmi Or Kupası, Türkiye Atletizm Federasyonu Web TV'den canlı olarak yayınlanacaktır.

Yarışma Programı için Tıklayın

Katılım Listeleri için Tıklayın

taftv

68.Cezmi-Or-Kupası

Yayın Tarihi : 1.06.2013 10:30:59
Sponsorlarımız
Bağlı Olduğumuz Kuruluşlar


Türkiyedeki en popüler spor dallarından biri olan atletizmde 2023 itibariyle yaklaşık 7 bin 400 kulüp, 341 bin lisanslı sporcu bulunmaktadır. TAF takviminde dokuz ayrı lig yarışması ve onlarca yurt dışı teması olmak üzere her yıl 200 den fazla faaliyet gerçekleştirilmektedir.



Arşiv




Bağlantılar
Tüm yayın hakları Türkiye Atletizm Federasyonu'na aittir.