Haber


Avrupa Atletizm Birliği Başkanı Dobromir Karamarinov Avrupa Salon Atletizm Şampiyonası’nı Değerlendirdi


Avrupa Atletizm Birliği Başkanı Dobromir Karamarinov Avrupa Salon Atletizm Şampiyonası’nı Değerlendirdi

Avrupa Atletizm Birliği Başkanı Dobromir Karamarinov, Üç Adım Atlama’da Tuğba Danışmaz’ın Evinde Kazandığı Şampiyonluğu “Dokunaklı” Buldu Ve Nafi Thiam’ın Pentatlonda Dünya Rekorunu  İstanbul’daki “Muhteşem” Avrupa Salon Atletizm Şampiyonası’nın Parlak Noktası Olarak Gördü.

 

Türkiye ve komşusu Suriye’de binlerce kişinin hayatını kaybettiği ve evsiz kaldığı depremlerden bir ay sonra gerçekleşen müsabakaları özetleyen Karamarinov, “Şampiyona bir ay önce Türkiye’de meydana gelen yıkıcı depremlerin gölgesinde gerçekleşti. İlk düşüncemiz ve önceliğimiz bu doğal trajedinin kurbanlarını anmak ve onurlandırmaktı.”

“Aynı zamanda, deprem bölgesinde aileleri, arkadaşları olmasına rağmen, Organizasyon Komitesi, Türkiye Atletizm Federasyonu ve Türk kamu yetkilileri, çok zor koşullarda Şampiyonayı organize etmek için muhteşem bir iş çıkardı.”

“Türkiye için son derece duygusal bir zamanda bu Şampiyona’nın düzenlenmesinde yerel olarak emeği geçen herkesi kişisel bağlılıklarından dolayı alkışlamak ve Avrupa Atletizm Birliği’nin sporumuz adına yaptıkları fedakarlıkları asla unutmayacağını söylemek isterim.”

“Şampiyonanın en dokunaklı anlarından biri, Türkiye’nin kendi atleti Tuğba Danışmaz’ın kadınlar üç adım atlamada ulusal rekorla altın madalya kazanmasıydı, ancak İstanbul’da bulunduğumuz süre boyunca pek çok heyecan verici olay yaşandı, en önemlisi Belçikalı Nafissatou Thiam’ın 5055 puanlık bir dünya rekoru ile penthatlondaki galibiyetiydi.”

Böyle bir travmanın ortasında yer alan ev sahibi sporcular arasında erkekler 60m müsabakasında Kayhan Özer de vardı.

6 Şubat depremlerinden iki gün önce, ilk depremin merkez üssüne yaklaşık 160 km uzaklıkta bulunan 1,7 milyon nüfuslu Adana’dan ve Avrupa Atletizm Birliği’ne konuşan Özer, “Adana’da 300 kişi (öldü) ve 25 bina çöktü” dedi.

“Ailem yaylaya gittiler, orada kalıyorlar çünkü kız kardeşim çok korkuyor.”

“Eve gitmek istemiyor.”

“Her aile böyle.”

Felaketten sonraki ilk hafta Özer antrenman yapmadı ve bu süre zarfında Şampiyonada yarışmayı planlamadı, ancak kısa süre sonra yeniden düşündü.

“İkinci haftadan sonra ‘Tamam, ülke için döneceğim, arkadaşlarım için koşacağım’ dedim ve şimdi kendimi daha iyi hissediyorum” dedi.

Thiam’ın Dünya Rekoruna ek Polonyalı Adrianna Sulek’in de önceki dünya rekorunu aşmasıyla beraber, 3 Şampiyona rekoru kırıldı, 4 Dünya lideri ünvanı ve 12 Avrupa lideri ünvanı çıktı ve bunun yanı sıra 47 ülkeden 593 sporcunun katılım gösterdiği müsabakada 39 ulusal rekor kırıldı.

Televizyon izleyici verileri hâlâ derleniyor, ancak 30 uluslararası yayıncı ve dünya çapında mevcut Avrupa Atletizm Birliği canlı yayın akışı ile, Avrupa Atletizm Birliği sosyal medya kanalları bu etkinlik için rekor katılım rakamları görürken, önceki Avrupa Salon Şampiyonası ile karşılaştırılabilir olması bekleniyor.

Avrupa Atletizm Birliği, şampiyonanın unutulmayan hatıralarından birinin sporcular, üye federasyonlar, seyirciler ve uluslararası medyanın depremlerde hayatını kaybedenlere karşı gösterdikleri dayanışma ve destek ve Türk halkının bu zor şartlara rağmen uluslararası müsabakadaki sıcaklığı olduğunu söyledi.

Bir sonraki Avrupa Salon Atletizm Şampiyonası’nın 6-9 Mart 2025 tarihleri arasında Hollanda’nın Apeldoorn kentinde yapılması planlanıyor.

Yayın Tarihi : 11.03.2023 00:00:00
Sponsorlarımız
Bağlı Olduğumuz Kuruluşlar


Türkiyedeki en popüler spor dallarından biri olan atletizmde 2023 itibariyle yaklaşık 7 bin 400 kulüp, 341 bin lisanslı sporcu bulunmaktadır. TAF takviminde dokuz ayrı lig yarışması ve onlarca yurt dışı teması olmak üzere her yıl 200 den fazla faaliyet gerçekleştirilmektedir.



Arşiv




Bağlantılar
Tüm yayın hakları Türkiye Atletizm Federasyonu'na aittir.