Haber


Meşale Ankara'da Yakıldı


Meşale Ankara'da Yakıldı

EYOF meşalesinin ikinci durağı Ankara oldu… 11. Avrupa Gençlik Olimpik Oyunları (EYOF 2011) kapsamında ''Atina'dan Trabzon'a Meşale Koşusu'' Ankara'da yapıldı.

Trabzon'da 23-30 Temmuz tarihleri arasında gerçekleştirilecek EYOF 2011 için 24 Mayıs'ta Atina'dan alınıp İstanbul'a götürülen olimpiyat meşalesinin 2. durağı Ankara oldu.

MEŞALEYİ HALİL MUTLU TUTUŞTURDU

Anıttepe Koşu Pisti'nde yapılan törene Spor Genel Müdür Yardımcısı Nuri Demirci, Ankara Spor İl Müdürü Ahmet Sağlam ve daire başkanları katıldı.

Oyunların meşalesi Anıttepe pisti boyunca, Avrupa şampiyonu milli atlet Nevin Yanıt, Dünya ve Olimpiyat şampiyonu milli halterci Taner Sağır, milli yüzücü Cansu Gökçe Özten ile eski Dünya ve Olimpiyat şampiyonu milli halterci Halil Mutlu tarafından kortej halinde taşındı. Pistte atılan bir turun ardından Halil Mutlu, 2,5 metre boyundaki dev meşaleyi tutuşturdu.

“ALDIĞIMIZ TÜM ORGANİZASYONLARI BAŞARIYLA YAPTIK”

Gençlik ve Spor Genel Müdür Yardımcısı Demirci, meşalenin tutuşturulmasının ardından yaptığı konuşmada, EYOF 2011'in Trabzon'da yapılmasından büyük mutluluk duyduklarını belirterek, ''Türkiye'nin olimpiyatlar dışında ev sahipliği yapmadığı bir organizasyon kalmamıştır. Aldığı tüm organizasyonları başarıyla tamamlayan ülkemizde halkımız da salonları doldurarak bizlere destek veriyor. Tüm halkımıza teşekkür ediyoruz'' dedi. Demirci, EYOF 2011'in Türkiye'ye hayırlı olmasını dileyerek konuşmasını tamamladı.

Tören halk oyunları ekibinin ve EYOF 2011 maskotlarının gösterileriyle son buldu. Olimpiyat meşalesi, bu akşam oyunlara ev sahipliği yapacak Trabzon'a doğru yola çıkacak.

ATLETİZMDE 580 SPORCU MÜCADELE EDECEK

11. Avrupa Gençlik Olimpik Oyunları çerçevesinde atletizmde 43 ülkeden 289’u bayan olmak üzere toplam 580 sporcu mücadele edecek. Trabzon'un ev sahipliği yapacağı 11. Avrupa Gençlik Olimpik Oyunları’nın (EYOF) başlamasına sayılı günler kala, sporcuların mücadele edeceği branşlardan olan atletizmde 580 sporcu piste çıkacak.

EN FAZLA MADALYAYI ATLETİZMDE KAZANDIK

EYOF Trabzon 2011’de en fazla sporcunun yer alacağı branş olan atletizm, Türkiye için de ayrı bir öneme sahip. Türkiye, oyunlar tarihinde en fazla madalyayı atletizm branşında elde etti. Atletizmde şimdiye kadar 3 altın, 4 gümüş ve 5 bronz olmak üzere toplamda 12 madalya kazanıldı.

TÜRKİYE ATLETİZMDE 24 SPORCU İLE MÜCADELE EDECEK

EYOF 2011 Trabzon’da atletizm yarışmalarına, oyunlar için inşa edilen ve Türkiye’nin en modern tesislerinden olan Söğütlü Atletizm Sahası sahipliği yapacak. Türkiye, atletizm dalında oyunlarda 12 erkek ve 12 bayan olmak üzere 24 sporcuyla madalya mücadelesi verecek.

ATLETİZMDE EN BAŞARILI ÜLKE RUSYA

En başarılı ülke Rusya Avrupa Gençlik Olimpik Oyunları’nın en başarılı ülkeleri arasında yer alan Rusya, atletizm dalında da bugüne kadar en fazla madalya kazanan ülke unvanına sahip.Özellikle bayanlar kategorisinde önemli başarılara imza atan Rusya, bugüne kadar toplam 76 madalya kazandı.

Toplamda kazandığı 71 madalya ile değerlendirmede ikinciliği elde eden İngiltere ise, oyunlar tarihi boyunca özellikle erkekler kategorisinde adından sıkça söz ettirdi.

OYUNLAR TARİHİNDE ATLETİZMDEN 12 MADALYA KAZANDIK

Son yıllarda büyük bir çıkışa geçen Türk atletizmi, oyunlar tarihi boyunca da Türkiye’ye en fazla madalya kazandıran branş olarak dikkat çekiyor. Oyunlar tarihinde toplamda 12 Türk sporcunun madalya kazandığı atletizmde, bugüne kadar elde edilen başarılar ise şöyle:

1997 Lizbon: İshak Kaya (Erkekler 1500 metre-gümüş)
1999 Esbjerg: Ümit Koçlardan (Erkekler 3000m-altın)
2003 Paris:  Ali Haydar Tekgöz (Erkekler 3000 m-bronz) Berna Demirci (Bayanlar cirit atma-bronz)
2005 Lignano: Adem Bekir (Erkekler  2000 m- altın)
2007 Belgrad: Cihat Ulus  (Erkekler 1500m- gümüş), Resul Çevik (Erkekler 3000 m- bronz), Emrah Çoban (Erkekler 800 m-gümüş)
2009 Tampere: Gamze Bulut (Bayanlar 2000 m- bronz), Halit Kılıç (Erkekler 800 m- altın), Kıvılcım Kaya (Bayanlar çekiç atma-gümüş), Elçin Kaya (Bayanlar gülle atma-bronz)

126 MADALYA VERİLECEK

EYOF Trabzon 2011’de, atletizmde bayanlar ve erkekler yarışmaları, 18 kategoride yapılacak ve toplam 126 madalya verilecek.

TMOK BAŞKAN YARDIMCISI ARSLANDAN TRABZONLULARA ÖVGÜ

Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi (TMOK) Başkan Yardımcısı Türker Arslan, olimpiyat statüsünde düzenlenen bir organizasyon olan EYOF’a ev sahipliği yapacak Trabzon’da halkın olimpik hareketin önemine inandığını ve oyunları sahiplendiğini söyledi.

9 BİN GÖNÜLLÜ BAŞVURDU

Trabzon’da halkın her aşamada oyunları sahiplendiğini ve bunun için de her türlü çabayı gösterip desteği verdiğini söyleyen Türker Arslan, “Bir olimpiyatın başarılı geçmesindeki en büyük faktör, o şehirdeki insanın olimpiyat hareketine ve felsefesine inanmasıdır. Organizasyonda çalışmak için yaklaşık 9 bin gönüllünün başvurduğunu biliyoruz. Bu sayı çok önemli. Demek ki Trabzon halkı bu olimpik oyunlara gereken önemi veriyor’’ diye konuştu.

Halkın ilgisi ve desteğiyle Trabzon’da çok başarılı bir organizasyonun düzenleneceğini vurgulayan Türker Arslan, şunları söyledi:

“EYOF 2011 Trabzon, Türkiye’de olimpik  hareketin başlangıcını yaratacak. Trabzon, 2020 yaz olimpiyatları adaylığı sürecinde bizim için önemli bir etap ve referans olacaktır. Türkiye bu tür büyük organizasyonları devamlı yapabileceğini göstermiştir. Türk sporunu önümüzdeki yıllarda çok güzel günler bekliyor.”

“2 YILDIR HAZIRLANIYORUZ”

TMOK Başkan Yardımcısı Türker Arslan, yaklaşık 2 yıldır oyunların hazırlığını sürdüren ekip ve başlarındaki Genel Koordinatör Nihat Doker’in kısa sürede çok işlerin başarılmasında takım ruhu ile etkili ve başarılı olduklarına da dikkat çekti.

Arslan, “Bundan hiç şüphesiz Trabzon’un bir spor kenti olmasının ve bu olgunun yarattığı yapıcı ve yapıştırıcı gücün etkisi çok büyüktür. Türkiye, sadece sahip olduğu spor tesisleri ile değil, bilgili ve deneyimli insan gücü ile bu tür organizasyonları başarıyla yerine getirebilecek düzeye erişmiştir” dedi.(www.gsgm.gov.tr)

Yayın Tarihi : 18.07.2011 14:31:51
Sponsorlarımız
Bağlı Olduğumuz Kuruluşlar


Türkiyedeki en popüler spor dallarından biri olan atletizmde 2023 itibariyle yaklaşık 7 bin 400 kulüp, 341 bin lisanslı sporcu bulunmaktadır. TAF takviminde dokuz ayrı lig yarışması ve onlarca yurt dışı teması olmak üzere her yıl 200 den fazla faaliyet gerçekleştirilmektedir.



Arşiv




Bağlantılar
Tüm yayın hakları Türkiye Atletizm Federasyonu'na aittir.