Haber


TROWER, MİLLİ CİRİTÇİ AVAN'DAN ÇOK UMUTLU


TROWER, MİLLİ CİRİTÇİ AVAN'DAN ÇOK UMUTLU

TROWER, MİLLİ CİRİTÇİ AVAN'DAN ÇOK UMUTLU

Türkiye rekortmeni ve Avrupa şampiyonu milli ciritçi Fatih Avan'a danışmanlık yapmak üzere Türkiye'ye gelen, dünyaca ünlü İngiliz antrenör John Trower, ''Fatih'te, bir sporcuda olması gereken özellikleri gördüm; yaptığı spora bağlı, antrenörüyle güçlü bir uyum içinde, kendine inancı ve güveni tam'' dedi.

Eski dünya rekortmeni Steve Backley'in antrenörü olan ve geçen hafta Naili Moran Atletizm Sahası'nda Avan ile antrenörlerine danışmanlık yapan John Trower, AA muhabirine Fatih Avan'ın performansını değerlendirdi. Kendisinin de eski bir ciritçi olduğunu, antrenörlük döneminde ise kariyerlerinde toplam 6 olimpiyat madalyası bulunan sporcular yetiştirdiğini belirten Trower, bir sporcuda olması gereken özellikleri sıraladı. 

Bir sporcunun başarılı olmasındaki en önemli faktörün, ''kendine inanmak'' olduğunu vurgulayan Trower, ''İçinizde bu inanç varsa, başarı gelir. Ancak önemli olan, bu inancı dışarıya fazla göstermemektir. Diğer insanlar, dile getirmenize gerek kalmadan bunu anlayacaktır. Kendine inanan bir sporcu resmi çizmenin yanı sıra saygılı, çok çalışan, antrenörüne bağlı ve seçtiği dalda yeteneklerini geliştiren bir sporcu olmak da çok önemli'' diye konuştu.

Cirit atmada başarılı olmak için fiziksel özelliklerin elbette önemli olduğunu söyleyen İngiliz danışman, ''Özellikle uzun boy ciritte avantaj. Ancak bazı sporcular, kendilerindeki eksiklikleri tamamlamak için var gücüyle çalışıp, çok da başarılı olabilir. Ama her şeyden önemlisi, 'kazanma mantalitesi'dir. O bilinç varsa, hiçbir şey sizi kazanmaktan alıkoyamaz'' ifadelerini kullandı.

Özellikle olimpiyatlarda kürsüye çıkmak için sporcunun üzerinde çok fazla baskı olduğunu, bazı sporcuların bu baskıyla başa çıkamadığını belirten Trower, ''Sporcu için belirlenen antrenman programı, ona sadece fiziksel gelişim sağlamaz, aynı zamanda sporcunun psikolojik ve mental açıdan da gelişmesini sağlar. Sporcunun üzerinde, sadece kendi kaygıları yoktur. Antrenörünün, sistemin, olimpiyat komitesinin, federasyonun, vatandaşlarının da beklentisi vardır. Biz Fatih'e uyguladığımız antrenman programında, yarışma stresiyle de nasıl baş edebileceğinin yolunu göstereceğiz'' dedi.

''FATİH'İN GELECEĞİ PARLAK''

Avrupa Atmalar Kış Kupası'nda geçen ay 80.19 metreyle kendine ait 23 yaş altı Türkiye rekorunu geliştiren, 2009 Akdeniz Oyunları şampiyonu Avan'ı, bu yaz yapılacak Dünya Atletizm Şampiyonası'na ve 2012 Londra Olimpiyatları'na daha iddialı yetiştirmek için Türkiye'ye geldiğini belirten Trower, ''Fatih'in henüz bir olimpiyat tecrübesi yok. Bir dünya şampiyonası, bir Akdeniz oyunları ve Avrupa Atmalar Kupası var. Bu yarışların hepsi, Fatih için birer tecrübe. Fatih'i ilk kez Berlin'deki dünya şampiyonasında izledim. Bir dünya şampiyonasına katılıyor olma baskısına karşın, orada iyi bir performans göstermeyi başardı. Bu, Fatih'in iyi bir sporcu olacağına dair iyi bir göstergeydi'' yorumunu yaptı.

Milli sporcuyla geçirdiği dört günlük antrenman boyunca, ona yararlı olabilecek bazı basit antrenman önerilerinde bulunduğunu ifade eden Trower, şunları söyledi:

''Fatih, başındaki büyük antrenörler ve onu destekleyen bir federasyonu olduğu için şanslı bir sporcu. Bunlar, bir sporcunun başarılı olması için gerekli şeyler. Ona kalan ise sıkı çalışmak, iyi konsantre olmak, yaptığı işi hakkıyla yapmak, doğal davranmak ve herşeye karşı ciddiyetle yaklaşmak. 

Fatih, şu an 22 yaşında ve 80 metre attı. Bu, iyi bir derece. Bazen yarışlarda mesafe değil, kazanmak önemlidir. Bazı yarışmalarda 79 metreyle de birinci olursun. Bir sporcuda olması gereken, 'kazanma mantalitesi'dir. Fatih'te, bir sporcuda olması gereken özellikleri görüyorum; yaptığı spora bağlı, antrenörüyle güçlü bir uyum içinde, kendine olan inancı ve güveni tam.''

‘'CİRİT TÜRKLER'İN ATA SPORU''

Naili Moran Atletizm Sahası'nda atmalar alt yapısında yetiştirilen küçük sporcular gördüğünü ve onları çok başarılı bulduğunu söyleyen Trower, daha fazla Türk sporcunun cirit atmada başarılı olabileceğini söyledi. Büyük nüfusa sahip Türkiye'de, cirit başta olmak üzere birçok atma branşında başarı sağlayabilecek sporcular bulmanın kolay olduğuna dikkati çeken İngiliz antrenör, ''Bunları ortaya çıkarmak gerek. Aslında ciritte köklü bir geçmişe sahipsiniz. Atletizmi geliştirme programları kapsamında çocukları, gençleri bu spora yönlendirmek gerekir. İyi bir sisteme sahip Türkiye Atletizm Federasyonu'nun da bunu başaracağını düşünüyorum'' dedi. 

Hükümetin, sistemin ve siyasilerin spora destek verdiği ülkelerin, sporda başarılı olmaması için hiçbir nedenin bulunmadığını ifade eden Trower, ''İyi antrenörleriniz yoksa iyi sporcuları bulup ortaya çıkarmak mümkün olmaz. Sadece sporculara değil, iyi antrenörlere de yatırım yapmak çok önemli'' dedi.

Yayın Tarihi : 21.04.2011 14:10:32
Sponsorlarımız
Bağlı Olduğumuz Kuruluşlar


Türkiyedeki en popüler spor dallarından biri olan atletizmde 2023 itibariyle yaklaşık 7 bin 400 kulüp, 341 bin lisanslı sporcu bulunmaktadır. TAF takviminde dokuz ayrı lig yarışması ve onlarca yurt dışı teması olmak üzere her yıl 200 den fazla faaliyet gerçekleştirilmektedir.



Arşiv




Bağlantılar
Tüm yayın hakları Türkiye Atletizm Federasyonu'na aittir.