Haber


Yüksek Performans Merkezi: Türk Atletizminin Işığı Olacak


Yüksek Performans Merkezi: Türk Atletizminin Işığı Olacak

Yüksek-Performans-Merkezi-manşet

2008 Pekin Olimpiyatları’ndan sonra 2012’yi hedef alarak yapılan planlamalar ile Türk atletizmi oldukça başarılı bir yılı geride bıraktı. 2012’de Olimpiyat, Dünya ve Avrupa şampiyonalarında alınan 401 madalya (143 altın, 147 gümüş, 111 bronz) ile başarısı çıtası daha da yukarıya konuldu. Her geçen yıl gittikçe artan başarılar neticesinde uzun vadede planlamalar 2016 Olimpiyat Oyunları için yapılırken, Türk atletizminin yıllardır özlemini çektiği Yüksek Performans Merkezi de bu planlamalar içerisinde bu yıl atletizme yapılan ‘en ciddi’ yatırım olarak hizmete giriyor.

2012 Olimpiyat Oyunları’nın ardından Olimpik kadro sporcularımızın 2013 sezonunu daha düşük tempoda geçirmeleri gerekiyor. Amaç; bir sonraki (2016 Rio) Olimpiyatlara daha sağlıklı bir şekilde hazırlanmak. Bunun için de Olimpik aday kadroda yer alan sporcularımızın yeni bir ‘Olimpik Döngü’ye ve sezona hazırlanmaları öncesinde sistemli bir yapılanma içinde rehabilitasyon, sakatlık tedavisi (varsa), psikolojik destek v.b. amaçlı bir dönem geçirmeleri gerekiyor. Ülkemizde bu çalışmalar çok bireysel düzeyde yapılıyor, çok üst düzey sporcularımızın bireysel olarak faydalanabildiği yöntemler uygulanıyor. İşte bu eksiklikler göz önüne alındığında, hem bu eksikliği gidermek, hem sporcularımızın ve antrenörlerimizin uluslararası düzeyde antrenman planlamaları ve eğitimlerinin yapılabileceği bir merkez ihtiyacı olduğu tespiti ile acilen bu merkez oluşturma çalışmaları başlatıldı. Aslında böyle bir merkeze ihtiyacımız olduğu gerçeğini yıllardır dile getiriyorduk.

İzmir’de çalışmaları devam eden ve bu yıl faaliyete geçirilmesi planlanan Yüksek Performans Merkezi ne iş yapacak?

Yüksek Performans Merkezi (1)Yüksek Performans Merkezi, birçok ülkede bulunurken, özellikle elit sporcular çalışmalarını bu merkezleri kullanarak sürdürüyor. Türkiye’de kurulacak bu merkez ile de bütün spor dallarının sporcularının sağlık değerlendirmeleri, performans ölçümleri yapılarak bireysel ya da takım sporlarında yüksek performans sağlayabilmelerinin yolları belirlenerek, başarılarına destek olacak.

Yüksek Performans Merkezi’nde yürütülecek spor hekimliği çalışmalarında, sportif çalışmalarda görülebilecek olan yaralanmalarının konservatif tedavilerinin yerinde ve zamanında yapılarak, sporcunun spora dönüşün kolaylaştırılması amaçlanıyor. Herhangi bir cerrahi müdahale ile hareket sınırlılığı oluşan sporculara uygulanacak fizik tedavi ve rehabilitasyon yöntemlerinin belirlenmesi sırasında Spor Hekimi, Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı ile ortopedi ve nöroloji gibi farklı anabilim dallarından uzmanlar bir araya gelerek en uygun yönteme karar verecek. Bireylerin günlük hayata ve spora dönüşünü hızlandıracak tüm tedbirler alınmaya çalışılacak.

Spor Hekimleri, Sporcu Beslenmesi Uzmanları ve Spor Bilimciler tarafından sporcuların ve antrenörlerin gereksiz gıda katkılarından ve doping maddelerinden uzak durmaları, sakatlık risklerini azaltıcı antrenman planlama ve uygulamalarını gerçekleştirebilmeleri için gerekli eğitim seminerleri düzenlenecek.

Federasyonumuz, belirlediği sporcuların performans testlerini istenilen tarih aralıklarında gerçekleştirip test sonuçlarını değerlendirerek antrenör ve sporcuları bu sonuçlara göre yönlendirecek. Gerektiğinde antrenman plan ve programlarının bu değerlendirmeler ışığında revize edilmesini sağlayarak hedeflenen müsabakalarda istenilen derecelere ulaşılmasına katkı sağlanacak.

Yüksek Performans Merkezi’nde, sporcunun antrenman seansları ve günlük yaşamında harcadığı enerji miktarı, makro ve mikro gıda tüketimleri hesaplanarak, antrenman ve müsabaka programlarını en iyi şekilde sürdürebileceği beslenme ve sporcu gıda katkısı destek planları oluşturulacak. 

Yüksek Performans Merkezi (3)

Yüksek Performans Merkezi’nde, “Sporcu Performans Testleri” atletizm branşlarının fizyolojik, metabolik/biyokimyasal, biyomekanik ve psikolojik gereksinimlerine göre gerçekleştirilecek. Bu amaçla, invaziv ve non-invaziv yöntemlerle egzersize fizyolojik, metabolik/biyokimyasal yanıtları ve branşın gerektirdiği teknik özelliklerin biyomekanik analizleri gerçekleştirilecek.

Yüksek Performans Merkezi’nin çalışmaya başlaması demek; Türk atletizminde yıllardır özlemini çektiğimiz bilimsel veriler ışığında önümüzü görmemiz demektir.

İlk Hedef Akdeniz Oyunları
Türkiye Atletizm Federasyonu olarak her geçen gün daha iyiye giderek başarı neticeler alıyoruz. Planlamamızda hedeflediğimiz yolda emin adımlarla devam ediyoruz. Bu doğrultuda ilk hedefimiz Mersin’de yapılacak 17’inci Akdeniz Oyunları. 26-29 Haziran’da düzenlenecek oyunlara sezon başında yapılan toplantılar sonucunda belirlenen aday kadromuzu en iyi şekilde hazırlıyoruz. 110 sporcumuzun bulunduğu belirlenen aday kadromuz ile oyunlarda her branşa iki sporcu ile katılmayı planlıyoruz. Pescara’da 10 madalya almıştık, Mersin’de ise 15 madalya almayı hedefliyoruz.

2012 Olimpiyat Oyunları nedeniyle geçtiğimiz yıl yapılmayan, 2011 yılında da İzmir’de yapılan Avrupa Takımlar Şampiyonası sonunda Süper Lig’e terfi etmiştik. İngiltere’nin Gateshead kentinde yapılacak şampiyonada Avrupa’nın atletizmde büyük 12 ülkesi ile mücadele edeceğiz. Ancak 22-23 Haziran günlerinde yapılacak şampiyonanın Milli takımımızın ana hedefi olan Akdeniz Oyunları ile çakışıyor olmasından dolayı bazı sporcularımızı yarıştıramayacağız. İngiltere’deki şampiyonada hedefimiz; ilk 8 takım içerisinde yer almak olacak.

Bu yılki bir diğer önemli hedef de 10-18 Ağustos günlerinde Moskova’da düzenlenecek Dünya Atletizm Şampiyonası. Ana hedef yarışmamızdan 40 gün sonra yapılacak şampiyonada sporcularımızın performansını yüksek seviyede tutabilmek için tüm planlamalarımızı yaptık. Moskova’daki şampiyonaya yaklaşık 30 sporcu ile katılıp, başarılı dereceler ile madalyalar hedefliyoruz.

Turkcell’den Büyük Destek (Okumak için tıklayın)

Not: Bu yazı Atletizm Dünyası dergisinin 5'inci sayısında yayımlanmıştır. 

Yayın Tarihi : 2.05.2013 11:30:25
Sponsorlarımız
Bağlı Olduğumuz Kuruluşlar


Türkiyedeki en popüler spor dallarından biri olan atletizmde 2023 itibariyle yaklaşık 7 bin 400 kulüp, 341 bin lisanslı sporcu bulunmaktadır. TAF takviminde dokuz ayrı lig yarışması ve onlarca yurt dışı teması olmak üzere her yıl 200 den fazla faaliyet gerçekleştirilmektedir.



Arşiv




Bağlantılar
Tüm yayın hakları Türkiye Atletizm Federasyonu'na aittir.